BLANDRASER

 4apr 11 Buy To Gel Tonot Contend Asics Reasons 2019Runrepeat XkuiOPZT

Förr var det få blandraser. Nästan ingen som födde upp blandraser medvetet, eller ens renrasiga utan papper.

När det blev blandraser var det ofta olycksfall förr i tiden.

När det stora uppsvinget kom för framför allt små sällskapshundar i slutet av 1990-talet så exploderade uppfödare som inte hade renrasiga hundar eller inte hade papper (då jag skriver papper på denna sida är det stamtavla från bl a SKK som jag pratar om) på sina hundar. Dessa uppfödare som företeelse tycks leva kvar sedan dess.

Idag har vi ungefär samma proportion mellan renrasigt hundar, och hundar utan papper och blandraser som de flesta andra hundländer (= länder med aktiv hundsport). Så var alltså inte fallet förr i tiden.

 

 

181212 Hur ska vi få flera rensasiga och registrerade hundar igen i Sverige? Glöm det! SKK har gjort bort sig så mycket så pass länge nu så det är för sent att vända på det hela igen.

Best For Triathlon Shoes 2013Triradar Running rQCeWdxBo

 

Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS

 

En renrasig hund utan papper anses det inte finns några direkta bevis för att hunden är renrasig. En hund med papper anser man bevisat att den hunden är renrasig. Blandras är hundar som man vet har härstamning med mer än en hundras i. Det sistnämnda ska inte blandas ihop med hundar som har papper och olika rasvarianter i stamtavlan. T ex toypudel/dvärgpudel, dvärgtax/kanintax, chihuahua långhårig/chihuahua korthårig o s v. Dessa är några exempel på raser som kan producera renrasig avkomma med stamtavla utan att det är några fel alls. Ibland är t o m sådana rasvariantsblandningar önskvärda.

Alltså olika raser är en sak. Rasvarianter är en annan sak. Rasvarianter är flera raser som har gemensam rasstandard.

Vissa rasvariant-parningar är mindre önskvärda då de kan ge negativ egenskaper, ibland fysiskt (t ex vissa hårlagsblandningar på vissa raser ger dålig pälskvalitet) och ibland psykiskt (t ex para två merlefärgade hundar med varandra), men de ovan nämnda är helt ok rasvariant-parningar, men det är ett annat kapitel och hör inte hemma bland blandrasernas sida.

18 Magazine Running 2017 Winter Guide Canadian Shoe dBCxerWo

Däremot är det samma sak med blandraser. Parar man två olika pälsvarianter med varandra som inte lierar med varandra, kan avkomman få en mycket besvärlig, och ibland rent plågsam päls att leva med under hela sin livstid. Parar man två merlefärgade hundar med varandra, fast de är av olika ras, kan man få både fysiskt och psykiskt skadade avkommor. Det är bundet till färg, inte ras.

 

 

Hur många raser och vilken blandning?Nike Sp Zoom For Fly Performance Reviewed In 2019Walkjogrun 80nNvmwO

Angående blandraser, i stora hundländer som USA och England, kallar man blandrashundar för det som hunden ser ut att likna mest, eller det som den beter sig mest som.

T ex om en hund är blandning mellan golden retriever och briard, och ser ut som en tibetansk terrier i jätteformat, så kallar man hunden tibetansk terrier-blandning eller tibetansk terrier-mix.

Själv tilltalas jag av det systemet.Lightweight Running W635 Womens Minimalist Shoes V1 New Balance tshCdQr

Jag gissar att detta system uppkommit för att beskriva alla dessa gatuhundar som hamnar på hundstallar och behöver en form av beskrivning inför letandet av nytt hem till dessa krakar.

Jag hör ofta folk räknar upp en helt bunt med raser och sedan avslutar med att hunden ser/såg ut som en speciell ras, eller uppför/uppförde sig som en speciell ras.

Istället för att upprepa alla raser till vardags, så kan man gå direkt på "pudelns" kärna, säga vad hunden ser ut eller beter sig som. Varför ska man räkna upp en massa raser som inte verkar ha någon synlig påverkan?

Wings Trail Salomon Pro 2 Running Shoe Women's kXZiuPO

Klart man ska tala om, ifall man t ex ska placera om hunden. Eller om man är till veterinären, då vissa raser har rasbundna sjukdomar som kan underlätta diagnos och t o m vara avgörande för en hunds behandling mot vissa sjukdomar för en veterinär o d.

Men till vardags, tjänar dessa upprepningar ingen speciell roll.

 

 

Saucony Triumph 11apr Reasons 8 To Tonot 2019Runrepeat Buy wP0On8XNk

181225 Uppfödning av hundar utan papper eller uppfödning av blandraser

Misstag är en sak. Alla kan göra misstag. Vi är inte robotar.

Sedan har vi så kallad renrasig uppfödning utan rätta papper. Det vanligaste är att dessa uppfödare köper upp billiga hundar som seriösa uppfödare har valt bort, kanske p g a patellafel eller bettfel. Alltså redan i första generationen finns det stora risker för hälsoproblem i sådan avel. Ofta tas endast hänsyn till att få fram valpar av sådana uppfödare, så någon vidare kvalité är oftast inte att räkna med, varken mentalt eller exteriört.Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS

Sedan har vi blandrasuppfödarna. De har ofta samma problem som de som föder upp renrasigt utan riktiga papper. Det vanligaste är att dessa uppfödare köper upp billiga hundar som seriösa uppfödare har valt bort, kanske p g a patellafel eller bettfel. Alltså redan i första generationen finns det stora risker för hälsoproblem i sådan avel. Ofta tas endast hänsyn till att få fram valpar av sådana uppfödare, så någon vidare kvalité är oftast inte att räkna med, varken mentalt eller exteriört. Sedan när man skaffar en sådan valp vet man inte vad den växer upp som. De kan få alla möjliga egenskaper, både psykiskt som fysiskt. Sedan måste man vara något av en genetisk expert för att få fram vad som kan komma av negativa egenskaper när man blandar vissa fenotyper. D v s om en tik och en hane som man parar har en päls eller färg som inte lierar med varandra kan resultatet bli en smärre katastrof. Hunden kan utsättas för ständigt lidande. Förr eller senare finns risken för inavel dessutom.

Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS

Inom uppfödare utan papper oavsett blandning eller inte så förekommer en hel del överutnyttjande av tikarna. Kull efter kull. Löp efter löp. Hundvalpen har stor risk att fått brister av både fysiska aspekter, t ex näringsämnen, liksom psykiska aspekter, t ex omvårdnad av mamman.

Hur många kullar och hur tätt tiken haft finns det ingen som helst dokumentation på hos papperslösa valpar.

Att köpa valpar som fått en dålig start i livet för att tiken varit slutkörd är inte gynnsamt. Risken är att man får skaffa klippkort till veterinären.Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS

 

 

181225 Varför startar man uppfödning av hundar utan papper eller uppfödning av blandraser

Det vanligaste verkar vara att vissa vågar inte gå med i SKK och föda upp via dem p g a krångliga regler, de är rädda att inte klara, och inspektioner som de är rädda att inte klara. Och/eller p g a att de hört hemska saker om SKK.

De flesta av dessa känner inte till Svenska hundklubben dessutom.

Jag känner också till ett gäng uppfödare som gått ur SKK p g a deras regler. En del har slutat med uppfödning, men de flesta har börjat föda upp via Svenska hundklubben och några har börjat föda upp utan papper.

Jag har förståelse för att detta kan hända.

Running Womens Vivobarefoot Shoes LilacgreySportitude Pure Evo xeCoBd

För mig känns det inte alls konstigt att SKK förlorar medlemmar, att de förlorar antal utställda hundar per år, att de förlorar antal registrerade hundar per år.

Som jag ser det är det en naturlig utveckling då de inte är för, utan emot, en seriös hunduppfödning som bygger på friska och krya hundar utan prioriterar helt andra saker i sin klubb.

Jag känner till några som genom åren slutat ställa ut eller slutat registrera via SKK och därmed i båda fallen slutat vara medlem i SKK). Orsaker har bl a varit:

In Running Trail Black Shoe Atric Pk Lyst F2 Waterproof Tr Adidas rxoWQCedB

 

Själv tycker jag att SKK gått snett numera i flera allvarliga fall. Jag själv är på fallrepet med SKK. Jag gillar inte vad de gör. Här är några allvarliga orsaker:

Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS

Sedan måste jag säga att det finns MASSOR av små regler och bestämmelser som inte alls hör hemma i SKK huvudregler, utan i rasklubbarnas regler. Ta t ex 5 kullar på en tik. HORRIBELT! Det är VÄRSTA DJURPLÅGERIET att ta 5 kullar på t ex en S:t Bernhard som fått många valpar per kull. De borde om någon dömmas för djurplågeri! Att däremot ta 6-7 kullar på en tik av t ex Chihuahua där det inte varit så många valpar per kull, är inte alls fel. Anledning: Antal valpar per kull i kombination med levnadslängd. Där levnadslängden är kortare åldras hunden tidigare. Det finns ingen tillit till uppfödare, vi får inte bestämma något längre, efter sunt förnuft och personlig kännedom. Där begränsningar behövs, borde det vara upp till rasklubben, så inte det slår snett på detta vis.

 

Shoes Gift Running {holiday 890v4 Idea} New Balance fgybY76

 

181025 Värde på blandraser kontra renrasiga hundar

Värde kan vara olika saker.

Värdet ekonomiskt vad gäller inköp av hund är det vi oftast pratar om när vi värderar hundar, oftast är priset mindre för blandraser än för renrasiga hundar.Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS

Men det finns många andra sätt att jämföra värdering av blandras kontra renrasiga hundar.

Att ha och äga en blandras är det i stort sätt samma kostnader som en renrasig.

Vill man ställa ut och tävla så är blandraser mindre värd då de inte kan tävla i samma utsträckning på de flesta områden, men man kan också se det som så att renrasiga är dyrare, då det kostar att åka runt och tävla med hundar.

Värdet av en frisk kontra sjuk hund är underskattat. En sjuk hund kostar i rena pengar, men också i en enorm sorg. Sorgen är inte gratis. Sorgen har alltså också ett värde. I detta fall negativt värde.New Nike Plus Air Men's Running Vapormax Arrival Authentic Original DIWE29H

När det gäller sjukdomar har man upprepade resultat och dokumentation idag från främst USA, första blandningsgeneration är i snitt något friskare än renrasiga hundar. Andra generationens blandning är sjukare än renrasiga hundar. Det finns gamla svenska forskningar som fastställt detta också.

Hundar som påstås vara renrasiga fast utan papper är i snitt sjukare än renrasiga hundar med papper. Anledningen till det sistnämnda torde vara att vissa hundar som organiserade uppfödare inte vill avla på, eller inte får avla på p g a klubbens regler, avlas det inte ovanligt på hos uppfödare som inte är organiserade. Vanligaste är också att oorganiserade uppfödare inte ens testar sina hundar för olika sjukdomar, så som organiserade uppfödare gör.

Jag har själv många gånger sålt ut hundar som t ex fått knäledsfel, bettfel eller annat fel, för att de inte ska gå i avel, och fått förfrågan från uppfödare som är oorganiserade som vill köpa dem billigt och ha dem som avelsdjur.

Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS

Sedan kommer vi till hundens eget värde, som individ. En hund som individ är lika oavsett ras, bakgrund, storlek, hårlag o s v. Papper gör ingen skillnad på det. ALLA hundar har rätt till det bästa och all kärlek i världen.

ALLA hundar, utan undantag, har samma rätt till den bästa vård, den bästa maten, det bästa livet, och därmed har alla hundar samma värde som individ. Ett värde som inte kan räknas i kronor och ören.Shopping Pegasus Greyhot 35barely Winter Air Zoom SpecialNike fyIYb76gv

Mer om .

Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS

 

 

Egen erfarenhet

Jag själv har renrasiga hundar med stamtavla.

Balance 696 Mc696pl Ralph New Lauren Shoes Nb Yellow Polo Sneakers ymnv80OwNP

Jag tycker att en olyckshändelse inte är hela världen, och det är ju faktiskt bevisat att TOTAL UTAVEL som en första generationens blandning är ibland kan bli något friskare än föräldrarna. Fast fortfarande är det ju så att om föräldrarna är sjuka, så riskerar valparna ärva sjukdom. Fortfarande gäller det ju att avla på fullt friska hundar.

Att avla hundar utan papper, vare sig det är renrasiga eller inte, har jag inte haft något intresse för.

När jag började med hundar så betraktades det allmänt som mycket olyckligt om olyckan var framme. Att medvetet para två hundar av olika ras, fanns inte på kartan.

Om en enskild hund är blandras eller inte, bryr jag mig inte om. Alla hundar har rätt till BÄSTA LIV som en hund kan få.

Asics Shoes Shift Running Neutral Gel Quantum Mx 360 Men's OPkXiZu

Jag har varit dagmatte till en blandras en gång i tiden, han hetta Lasse och var mellanstor, en hel hoper med raser (13 raser påstods det) i honom, mycket jakt, en trevlig och rolig hund. Liknade ingen hundras som jag känner till, kan inte med bästa vilja i världen kalla den hunden annat än en äkta blandning.

En gång var jag till veterinären och en ung flicka satt utanför med två mellanstora valpar ca 4 månader som hon skulle avliva p g a att de hade stört grannar när hon jobbade hela dagarna. De var blandning av diverse med mycket jakt i. Mellanstora och korthåriga. Jag tog med dem hem och hittade goa hem åt dem. Den ena systern skulle jag kalla stövarmix p g a hennes utseende, men dock inte temperament, där var hon mer vinthundslik. Den andra skulle jag kunna kalla samma sak p g a hennes temperament men inte hennes utseende, däremot hade hon schäferns vanligaste färg och teckning, så kanske var det schäfer i dem.

 

PS! En gång i tiden hade jag en blandras golden*briard som kund på trimmet och den såg ut som en svart-aktig tibetansk terrier (när han kom in till trimmet första gången) i stor storlek och den fick en klippning som påminde om en schnauzertrimning. Han såg ut som en riesenschnautzer när han lämnade oss.

adidas 6 Duramo 123053 Mens Running Blackgreywhite Adidas Shoes 8OPXwNn0k

För övrigt har jag klippt många blandningar genom åren. De har naturligtvis fått samma noggranna behandling som alla andra.Puma Itana For SaleComplete Running Blackgreyyellow Shoes oQrdCBWxe

Jag har också lyckats få fram ett par olycksfall genom åren. Dessa valpar har naturligtvis fått samma balanserade och omsorgsfulla uppväxt som alla andra valpar födda hos oss. Deras hem har avvägts med samma noggranhet som alla andra valpar.

 

Bara för att valparna är födda via en olycka innebär det inte att hundarna på minsta vis är mindre värda, de ska ha samma kärleksfulla omsorg som alla hundar ska ha, d v s få vara hund och vara älskade för att de är hund och inget annat än hund!

 

Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS

Uppdaterad 2018-12-25

 Your FitHow — Charm To The New Favorite Perfect Find Shoe Running zVqGUMpS